Tävlingens historia

Det var en gång…
Sven Gärderud är inte bara pappa till Anders Gärderud, olympiasegraren i hinderlöpning 1976, utan även den som kom på idén att starta Lidingöloppet 1965.

Endast tre månader efter det första Lidingöloppet genomförts i början av oktober gjorde Sven ett upprop i Lidingö Tidning efter jul, där Sven presenterade ett förslag på en motionstävling med elva idrottsgrenar för gubbar över 40 år. Upplägget skulle vara likt Ungdomspokalen som Sven tillsammans med några andra idrottsledare startat 1957, Ungdomspokalen var ett arrangemang som vände sig till ungdom upp till 15 år med tiotalet idrottsgrenar under ett år.

Uppropet mottogs med glädje bland gubbarna på Lidingö och redan den 30 januari 1966 genomfördes det första momentet, skidåkning i Gubbpokalen, start och mål på Grönsta gärde.

Till start kom 81 deltagare, vilka delades upp i en yngre grupp 40-49 år och en äldre över 50 år. Någon gubbe från den äldre gruppen är inte kvar i livet men bland de yngre är det en handfull kvar, bland dem de gamla poliserna Henning Hellström och Helmer Falk och initiativtagaren Sven Gärderud.

Två år efter starten kom även damerna med i arrangemanget. Damernas tävling kom att kallas Ladies Cup. Tävlingens namn initierades av Vera Danielsson som och ingick i tävlingsledningen under en följd av år.

Den verkliga anledningen att vara med i Motionspokalen är att under hela året få utöva den sport som just då är lämplig, komma tillsammans under trivsamma former, där själva tävlingsmomentet för de flesta är att jämföra sig med tidigare års resultat.

Gubbpokalen och Ladies Cup blir Motionspokalen
1991 enades föreningen Gubbpokalen och Ladies Cup att kalla sig Motionspokalen. Motionsarrangemanget är nu inne på sitt 48:e år (2013). Under dessa år har 1075 personer, alla med Lidingöanknytning, deltagit i arrangemanget.
Grenarna under året är skidor, skridsko, simning, bowling, terränglöpning, skytte, varpa, kulstötning (ej samtliga Klasser), orientering, bordtennis och badminton.
Året avslutas med samkväm med prisutdelning.

Det finns inte något liknande arrangemang i Sverige med en historia som Motionspokalen. Sedan 2011 har en dotter till ett par aktiva i Motionpokalen på 1970-talet introducerat en variant på Ekerö http://www.motionspokalenekero.n.nu/.
Vad gäller ungdomstävlingen så tog Ingvar Bengtsson med sig idén Ungdomspokalen från Lidingö till Upplands-Väsby när han började där som brandchef. Deras tävling kallas Tiokampen http://www.tiokampen.nu/.

En förening med stort engagemang
För att genomföra ett arrangemang som Motionspokalen behövs det ett stort engagemang bland medlemmarna. Fyrtiotalet medlemmar har var och en sin ideella uppgift i organisationen, vilket innebär att för en medlemsavgift på endast 250 kronor får man deltaga i alla 11 grenarna under året.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>